Salattu idylli laajenee hallitun hillitysti

Jos aidosti toimivan monipaikkaisuuden yhteisöksi pitäisi valita yksi edustaja, se olisi monilla mittareilla selkeästi Mathildedal.

Luonnonenergian vajetta, rauhoittumisen tarvetta? Pala yhteisöllisyyttäkin maistuisi? Oletko kuullut idyllisestä ruukkikylästä, jonka ensin löysivät yrittäjäjoukko, sitten matkailijat, ja jonne uusia asukkaita on muuttanut viime vuosina vaivihkaa – ensin kakkoskotiin monipaikkatyöhön ja siitä osa vakioasukkaiksi?

Kyseessä on Salossa meren äärellä sijaitseva Mathildedalin ruukkikylä, Teijon kansallispuiston kupeessa oleva Matildan Tammipuisto ja kasvava joukko yrittäjiä, jotka rakentavat moniosaamisellaan paikasta Varsinais-Suomen helmeä.

Yrityssalon Maija Pirvola ja Tammipuiston aktiivikolmikko Tomi Nurmela, Pasi Pyysiäinen ja Kimmo Laine huokuvat ammattimaista tekemisen meininkiä. Tunnin keskustelu nelikon kanssa ja olen jo itsekin lähes valmis muuttamaan paikkakunnalle.

”Vetovoimatekijöinä ovat sijainti, saavutettavuus, ympäri vuoden avoinna olevan autenttisen artesaanikylän palvelut ja lähiruoka, meri ja vierasvenesatama, Teijon kansallispuisto ja rauhoittavan luova ilmapiiri”, Pirvola listaa.

Vastuullista sijoittamista ja laadukasta rakentamista

Ruukkikylässä on käynnissä kaksi merkittävää hanketta, jotka kasvattavat palvelutarjontaa entisestään ja mahdollistavat laadukkaan vapaa-ajan asumisen valokuituyhteyksineen ja lähes ympäri vuoden avoinna olevine golf-, padel- ja tenniskenttineen. Mathildedalin rakennushankkeita leimaavat laatu ja monitahoinen vastuullinen näkemys kylän hengen säilyttämisestä. Metsähallituksen infrahanke on vielä suunnitteluasteella mutta Matildan Tammipuisto jo vauhdissa.

”Ensinnäkin, olemme tarkoin kartoittaneet tilatarpeet niin yrittäjille, matkailijoille kuin asukkaille. Toiseksi, kaikki uudisrakentaminen tapahtuu niin, että tyylikäs uusi rakennuskanta solahtaa vanhaan punatiiliruukki-maailmaan historiaa kunnioittaen. Lisäksi uudistuotanto täyttää kestävän rakentamisen ja rakennusten käytön laatukriteerit”, Nurmela kertoo.

Kolmen hehtaarin Tammipuiston alue nousee Teijon kansallispuiston viereen keskelle kylää ja tulee tarjoamaan joustavaa ympärivuotista asumista, optimoitua vapaa-ajan viettomahdollisuutta sekä laadukkaan spa-hotellin 60 huoneen majoituskapasiteetilla ja kokous-neuvottelutiloilla. Alueelta löytyvät ravintolatarjontaa suklaakahviloineen ja leipomoineen ja kyläpanimoineen – ja jatkossa yhä enemmän tilaa uusille yrittäjille. ”Tammipuiston hankkeeseen ehtivät vielä Sijoittajat, rakennuttajat ja operoijat hyvin mukaan”, Laine vinkkaa.

Pyysiäinen muistuttaa toimivista liikenneyhteyksistä, jolloin oma auto ei ole välttämätön. ”Juna- ja bussiyhteydet ovat hyvät. Mathildedal sijaitsee uuden Koillisväylän varrella, jossa on uusi vierasvenesatama monipuolisine palveluineen.

Sopivasti yhteisöllisyyttä ja rauhaa

Rouhea 1800-luvun ruukkimiljöö kätkee sisälleen modernin ja vireän kyläyhteisön, joka ammentaa voimaa yhteisöllisyydestä, kulttuurista ja luonnosta. Mathildedal yhdistää modernilla tavalla kartanomaisen city-maalaisuuden, luovan taiteellisuuden sekä yrittäjähenkisyyden. Upea luonto ja historiallinen ruukkitunnelma tarjoavat kaikelle tälle upeimmat mahdolliset puitteet.

Kannattaakin huomioida, että vain muutaman päivän vierailu Mathildedalissa voi johtaa pysyvään muuttoon. Eikä tämä ole urbaani legenda tai ainutlaatuinen tapaus ruukkikylän lähihistoriassa.

————-

Mathildedal  – tarkoin varjeltu salaisuus

Artikkeli on julkaistu alunperin Talouselämä lehden liitteessä 29.10.2021. Julkaisija Calcus, kirjoittaja Päivi Remes.

https://news.calcus.com/salattu-idylli-laajenee-hallitun-hillitysti/

https://read.epaper.fi/6909/i6wZg20L

Ota yhteyttä:

Maija Pirvola
maija.pirvola@yrityssalo.fi
+358 44 5157 637

Salon matkailun toimialapalvelut >