Salon teknologiaklusteri nousukiidossa

Useampi teknologiayritys on avannut toimipisteen Saloon, jonne on syntynyt lupaavia uusia osaamiskeskittymiä.

Salo on tunnettu Nokian perinnöstä ja puhelinteollisuuden osaajista, mutta viime vuosina kaupungin yrityselämä on monipuolistunut.

”On syntynyt uusia kärkiä. Yksi niistä on akkuosaamiskeskittymä, jota rakennetaan parhaillaan. Salossa toimiva Valmet Automotiven akkutehdas on herättänyt kiinnostusta muissakin yrityksissä. Liikenne ja yhteiskunta sähköistyvät ja tarvitaan ratkaisuja, joilla varastoidaan uusiutuvaa energiaa”, Yrityssalo Oy:n asiantuntija Jouko Urmas kertoo.


Valmet Automotiven akkutehtaan ympärille on Salossa syntymässä alan klusteri.

Salo on hyvää maaperää yrittää, sillä kaupungissa on korkean teknologian osaamista, kansainväliseen teollisuuteen ja kolmivuorotyöhön tottuneita kokoonpanijoita. Lisäksi on Yrityssalon Invest in -palvelu, jonka palvelut yrityksille ovat kokonaisvaltaisia ja ketteriä.

”Toimintamme perustuu pienuuden ekonomiaan. Salon kokoisessa kaupungissa matalan kynnyksen toiminta on mahdollista. Päätökset pystytään tekemään nopeasti ja asiakaslähtöisesti”, Urmas sanoo.

Salossa on kehitetty ja testattu muun muassa älykästä katuvalaistusta, terveysteknologian tuotteita kaupungin kotisairaanhoidon kanssa ja asennettu paikallisen valmistajan aurinkopaneelit lukiolle.

Huikea työvoimaresurssi

Yrityssalo ei ole työnvälitystoimisto, mutta Urmas on auttanut kaupunkiin toimipisteitä avaavia yrityksiä löytämään paikallisia vetäjiä. He puolestaan ovat saaneet houkuteltua töihin paikallisia osaajia.

”Noin 5 000 salolaista käy töissä muualla. Pääkaupunkiseudulle kulkee etenkin IT-osaajia. Jos Salossa aloittaa kiinnostava yritys tai jonkun tunnetun yrityksen sivutoimipiste, moni on valmis vaihtamaan työmatkan kolmesta tunnista kymmeneen minuuttiin.”

Salo IoT Campuksella lähes sata yritystä, 1 000 työpaikkaa ja 800 opiskelijaa

Kun Nokian puhelinteollisuus oli pakannut viimeiset muuttolaatikkonsa, Salossa humisi vuonna 2017 tyhjillään noin 90 000 neliömetriä tuotanto- ja toimistotilaa.

”Sen uudelleenkäyttö oli mieletön haaste”, tilat omistavan Salo Iot Park Oy:n toimitusjohtaja Jukka Vakula sanoo.

Vakula näki kuitenkin alueella olevan huikean potentiaalin. Luotiin uusi konsepti: Salo IoT Campus. Se yhdistää korkean teknologialan startupit, kasvu- ja ankkuriyritykset, oppilaitokset sekä tutkijat. Ne kaikki hyötyisivät toistensa läsnäolosta ja aktiivisesta yhteistyöstä.

Kolme vuotta myöhemmin Salo IoT Campuksen kaikki tuotantotilat ovat taas käytössä ja toimistotiloissa on uutta elämää. Salo IoT Campuksella toimii noin sata yritystä. Turun ammattikorkeakoulu ja yliopisto ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

”Työ jatkuu. Nyt olemme jopa jo neuvotelleet uusien tuotantotilojen rakentamisesta”, Vakula paljastaa.


”Noin puolentoista tunnin ajomatkan sisällä Salosta on kuusi yliopistoa. Olemme onnistuneet lisäämään yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä”, Yrityssalo Oy:n Jouko Urmas kertoo.

Artikkeli on julkaistu alunperin Calcus.com Oy:n tuottamassa asiantuntijajulkaisussa ”Tulevaisuuden Suomi” 10/2020.
https://epaper.fi/read/6020/NNoFOdB8